Wat is gedestilleerd water?

In de na­tuur­kun­de; mbt. een vloei­stof, bijvoorbeeld van wa­ter door ver­dam­ping en daar­op vol­gen­de con­den­sa­tie zui­ve­ren.

Wat er gebeurt tijdens het destillatieproces is dat water tot een kookpunt van ongeveer 100 C wordt gebracht, waardoor het water gaat koken en wordt omgezet in een gas (stoom/waterdamp), de waterdamp stijgt op en wordt in een geleidingsbuis afgekoeld door behulp van lucht of koelwater, hierdoor condenseert de waterdamp weer terug in vloeibaar water en kan het in een aparte opvangbak worden opgevangen, resulterend in puur water, dus afzonderlijk van opgelosten stoffen zoals kalksteen, fluoride, lood, calcium, magnesium, medicijnresten, drugsafval, en andere schadelijke stoffen.


De hydrologische cyclus, het natuurlijke destillatieproces

Het fenomeen van destillatie wordt ook teruggevonden in de natuurlijke werking van deze wereld. Water uit waterlichamen (zoals meren, zeeen, en oceanen) verdampt door behulp van de zon, waardoor de waterdamp opstijgt en op een bepaalde hoogte in de atmosfeer weer afkoelt (het onstaan van wolken), wanneer deze wolken volledig gesatureerd zijn (zwaar genoeg) zal het pure water neerslaan in de vorm regen. Helaas is het regenwater vandaag de dag niet helemaal puur meer, dit komt door verschillende bronnen zoals vliegtuigen, fabrieken, en andere chemische verontreiningen, meestal gaat het hier om de uitschijding van zware metalen of zure gassen (Dane Wigington, 2014).

De Hydrologische Cyclus

Het ontstaan van gedestilleerd water (regenwater) beschreven in de Bijbel

Job, de man die zware tijden te verduren had zei het volgende:

Zie, God is groot, en wij begrijpen het niet; er is ook geen onderzoeking van het getal Zijner jaren. Want Hij trekt de druppelen der wateren op, die den regen na zijn damp uitgieten; Welke de wolken uitgieten, en over den mens overvloediglijk afdruipen. Kan men ook verstaan de uitbreidingen der wolken, en de krakingen Zijner hutte?

(Job 36:26-29, Statenvertaling)


Hoe kunt u gedestilleerd water maken?

Gedestilleerd water kan op verschillende manieren gemaakt worden, bijvoorbeeld door een scheikundige opstelling, door het gebruiken van zonne energie, door te koken met gas of vuur, of door het gebruik van elektrische apparaten.

Tegenwoordig zijn er elektische waterdestillatiemachines die zeer makkelijk in gebruik zijn. Er zijn een aantal bedrijven die "keukenaanrecht" destilleerders verkopen. Deze machines hebben een capiciteit van ongeveer 4 Liter per cyclus en produceren ongeveer 1 Liter per uur. Deze apparaten zijn relatief goedkoop vergeleken met andere waterzuiveringsystemen, zoals omgekeerde osmose systemen, en zijn in staat om ten minste 99 procent van alle verontreinigingen te verwijderen. Hieronder worden verschillende methodes van waterdestillatie afgebeeld:

Megahome Destilleerapparaat

Scheikunde-opstelling voor destilleren

Destilleerketel (vooral gebruikt voor alcohol)


Het overblijfsel na destillatie

Na het destilleren van bijvoorbeeld 4 liter blijft er in het destilleerapparaat een bruine vloeistof/laag achter (het residu). Dit zijn alle opgeloste stoffen die in het water zitten. Hiernaast ziet u een voorbeeld van het gebruik na een week. Het is een ophoping dat vooral bestaat uit inorganisch Kalksteen, Magnesium, Chloride, en andere stoffen zoals Nitraten. Wanneer het residu nog warm is en de destilleerketel wordt geopend merkt u al snel op dat de geur zeer vervelend is. Het water uit de kraan mag er misschien wel helder uitzien, maar puur en schoon is het in ieder geval niet.

Het residu na het destilleren

Wat zijn de kosten van een destilleerapparaat?

Natuurlijk moet er ook worden nagedacht over de kosten van zo'n apparaat zoals de aanschafwaarde, elektriciteitskosten, en het onderhoud.

Aanschafwaarde

De aanschafwaarde van "keukentafel" waterdestilleerders zoals hierboven is afgebeeld, varieeren tussen de €100 en €300. De duurdere machines zoals de Megahome die wij aanbieden beschikken over een roestvrij stalen binnen- en buitenkant, worden geleverd met een glazen opslagtank, en worden geleverd met goede kwaliteit koolstofzakjes die VOC's opvangen. Daarnaast worden die over het algemeen geleverd met betere garantievoorwaarden. Ook bieden sommige waterdestilleerders de optie om de temperatuur in te stellen, dit is handig bijvoorbeeld als men alcohol wilt stoken.

De goedkopere varianten hebben een plastic buitenkant dat minder luxe oogt, daarnaast worden die geleverd met een plastic opslagtank, waarvan ik persoonlijk aanraad om die niet te gebruiken; ik gebruik zelf een RVS kookpan of glazen opvangtank om mijn gedestilleerde water verzamelen. Daarnaast zijn de meegeleverde koolstoffilter-zakjes niet van goede kwaliteit en de oorkomst is vaak ook onbekend, daarom raad ik aan om een voedselveilige koolstofkorrel aan te schaffen. Ook zijn de garantievoorwaarden bij goedkope waterdestilleerders minder goed dan die van een duurdere variant.

 

Elekticiteitskosten

Een Megahome destilleerapparaat gebruikt een vermogen van 580 Watt voor het verhitten en koelen van water.

Wij hanteren de volgende rekensom:

Als u dagelijks 4 Liter water destilleert, gebruikt u een totaal wattage van 580 Watt x 3600 seconden x 5 uur = 8352 KiloWatt.

Een KiloWattUur kost gemiddeld €0.22 (inc. BTW).

Een KiloWattUur is 3600 KiloWatt

8352 KiloWatt / 3600 KiloWatt x € 0.22 = €0.51 per 4 Liter gedestilleerd water.

Als u elke dag 4 Liter water destilleert bent u per maand €15,30 kwijt aan elektriciteitskosten.

 

De kosten voor het destilleren van 4 Liter water kost ongeveer €0,51 (let op dit kan verschillen als u meer/minder betaalt voor uw elektriciteit).

De kosten zijn dus relatief laag als dit vergeleken wordt met het dagelijks flessenwater kopen, dit kan namelijk al oplopen tot meerdere euro's per dag en daarnaast is het flessenwater dan nog steeds niet puur. Geconcludeerd is gedestilleerd water zeer goedkoop.

Handige tip: Door de waterdestilleerder te vullen met heet water is er minder elekticiteit nodig, en U bent nog eens sneller klaar ook.


Onderhoud

Het onderhoudt van een destillatieapparaat vergt weinig moeite. De overgebleven stoffen zoals kalksteen hechten zich aan kookplaat en wordt steeds dikker naarmate u meer water destilleert. Om de zoveel tijd (3 a 4 weken) is het nodig om het apparaat schoon te maken, dit kan door een eetlepel gekristalliseerde citroenzuur in het apparaat te stoppen en aan te vullen met water. Daarna zet u het apparaat aan; de steenachtige stoffen zullen langzaam oplossen in het water, daarna giet u het water in de gootsteen.


Bronnen

  • Dane Wigington. (2014, 19 juli). Geoengineering Investigation Demanded By Numerous Experts ( GeoengineeringWatch.org ) [Video]. YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=O4WhYKP83zo&list=PLk3mupqDhOyIXuZPGBD8ELqhjbLmQeZE_&index=3