Huid en haar

De huid is een van de grootste organen van het menselijk lichaam die zorgt voor het beschermen van de interne organen. Voordat de voordelen van gedestilleerd of omgekeerde osmose water voor de huid worden besproken, moet eerst het onderwerp pH behandelt worden.


Wat is pH waarde ?

De pH waarde geeft aan of iets zuur of basisch is, pH waardes kleiner dan 7 worden beschouwt als zuur en bevatten H+ ionen, hoe meer H+ ionen, des te zuurder iets is. pH waardes groter dan 7 bevatten juist meer OH- ionen, des te meer OH- ionen des te basischer iets is.

Bijna al het voedsel heeft pH waarde lager dan 7, denk aan citroenen, appels, limoen, bananen, tomaten, etc. Maagzuur bevat een pH waarde van tussen de 1,35 en 3,50 en komt en is daarom zeer zuur.

De huid heeft ook een pH waarde die varieert tussen de 4,75 en 5,75 (Eucerin).

Gedestilleerd water en Omgekeerde Osmose water hebben allebei een pH waarde van 7 nadat het geproduceerd is, maar wanneer het in contact komt met de lucht zorgt de CO2 ervoor dat de pH waarde zakt naar ongeveer tussen de 5 en 6.


pH waarde van kraanwater

Volgens de norm drinkwaterbesluit Nederland moet de pH waarde van kraanwater tussen de 7,8 en 9,5 zitten, dit betekent dat het water in de meeste gevallen basisch is. Dit is eigenlijk best vreemd als wij kijken naar de pH waarden van alle soorten voedsels en de ideale pH waarden van de huid; die zijn namelijk allemaal lager dan 7 in pH.


De rol van de huid

De huid is een multi-tasker die verschillende essentiele rollen heeft voor de algemene welzijn. De belangrijkste functie is het zijn van een beschermende laag tussen het lichaam en de externe wereld, en de pH waarde van de huid is een van de primaire beschermingsmechanismen.

De pH waarde wordt constant uitgedaagd door externe aantastingen zoals vervuiling, temperatuurveranderingen, en bijtende chemicalien. Nu zijn er heel veel huidproducten die de huid proberen te herstellen, maar in plaats door allerlei middeltjes te gebruiken, is het misschien beter om de oorzaak aan te pakken door water met een andere pH waarde te gebruiken tijdens het badderen/douchen.


Wat is de pH waarde van de huid?

De beschermingslaag van de huid is licht zuur, de optimale pH waarde van de huid op ons gezicht en lichaam zit tussen de 4,7 en 5,75. De huid is dus lichtelijk zuur en kan varieeren in pH door het verschil in geslacht, leeftijd, en locatie van de huid. De huid van mannen hebben een iets lagere pH waarde dan die van vrouwen. De huid van kinderen (vooral pasgeboren baby's) hebben juist een hogere pH waarde, namelijk tussen de 6,3 en 7,5.


Waarom is de pH waarde van de huid belangrijk?

Wanneer de pH waarde van de huid is aangetast kunnen er infecties en uitslag ontstaan, de zure laag om de huid heen zorgt namelijk voor bescherming. Het neutraliseert basische vloeistoffen zoals harde oppervlakteactieve stoffen, houdt de groei van bacterien tegen, en herstelt en behoudt het optimale zure huidklimaat waar natuurlijke huidflora kunnen gedijen.


Als de pH waarde van de huid basischer wordt, is zijn natuurlijke balans verstoord waardoor essentiele epidermale lipiden (olien) niet meer geproduceerd kunnen worden en de huid water verliest en uitdroogt. In dit geval is de buitenste laag van de huid (de epidermis) niet meer in staat om te werken als beschermingslaag.
Wanneer de beschermlaag beschadigd is, is het minder bestendig en veel gevoeliger voor klimaatachtige fluctuaties. Het kan droog en (hyper)gevoelig worden en zelfs ontvankelijk worden voor infecties, ziektes zoals Atopische Dermatitis en Rosacea.


Wat kan de pH van de huid aantasten?

Er zijn verschillende externe en interne factoren dat een impact op de pH van de huid kunnen hebben.

De externe factoren:
 • Basisch water (water met een pH waarde hoger dan 7)
 • Harde chemicalien
 • Douchen met te heet water
 • Veranderingen in temperatuur en luchtvochtigheid (niets aan te doen)
 • Vervuiling
 • Te vaak wassen met shampo
 • Basische cosmetica

De interne factoren:

 • Stress
 • Hormoonfluctuaties
 • Slechte voeding/waterinname
 • Inname van bepaalde medicijnen

Hard water vermindert haarkwaliteit

Hard water dat opgeloste stoffen zoals kalksteen (Calciumcarbonaat) bevat, zorgt voor een opbouw van lichte aanslag op de hoofdhuid waardoor de haren stijver worden en minder gaan glanzen. Zacht water zoals gedestilleerd water en omgekeerde osmose water zorgt ervoor dat de hoofdhuid makkelijker wordt schoongemaakt. Zacht water is in staat om vuil makkelijker mee te nemen omdat het graag stoffen opneemt. Het resultaat is een gezondere hoofdhuid en glanzende haren. 

Zoals eerder beschreven zorgt basisch kraanwater er ook voor dat de pH van hoofdhuid verstoord wordt waardoor de hoofdhuid minder goed in staat is om essentiele olien te produceren, resulterend in verminderde haarkwaliteit.


Waarom is gedestilleerd of omgekeerde osmose water beter?

Zoals eerder vermeld heeft omgekeerde osmose of gedestilleerd water een neutrale pH net wanneer het geproduceerd is, maar naarmate het in contact komt CO2 bevattende atmosfeer wordt het pure water licht zuur (pH tussen de 5 en 6). Een voorbeeld van water met een pH waarde tussen de 5 en 6 is regenwater dat in feite ook gedestilleerd water is. Dit zorgt ervoor dat het evenwicht van de huid niet wordt verstoord. Overigens is het ook belangrijk om het verband tussen de pH van regenwater en de pH van de huid te beschouwen. De pH van regenwater zit namelijk ook tussen de 5 en 6,5, mits het niet wordt vervuild door bepaalde zure gassen afkomstig van bepaalde industrien.


Oplossingen

Voor grotere opbrengsten van puur water zijn omgekeerde osmose systemen de beste oplossing om snel en gemakkelijk puur water te gebruiken om te douchen of te badderen, ook is het een uitermate goede oplossing om kalksteen-ophopingen te voorkomen in huishoudelijke apparaten zoals wasmachines, strijkijzers, etc.

Bronnen